De som ger och de som tar

Sådana här fina ger energi ! Promenad med fina stora efter jobbet- köpa lördagsgodis! Hälsa på grannens nyckelpiga. Som alltid 😊

De som tar energi. Var ska jag börja. Jag börjar såhär. Jag arbetar. Jag arbetar gärna och när jag är på min arbetsplats så arbetar jag seriöst och med hela hjärtat. Jag vill dock, som alla andra, komma hem i tid till mina barn och min familj. Det är det viktigaste för mig och inte mitt jobb. Mitt jobb kommer på andra plats och kommer alltid göra det. 

Men när jag väl är där, då ger jag allt. Kopplar bort familjen lite och ger patienter och kollegor min tid. Jag ställer upp för många och många ställer upp för mig. MEN .. det finns många som helt och hållet lever i sin bubbla. Där endast denna personen och dennes familj finns. Ingen annan hänsyn tas. Kosta vad det kosta vill så ska denne person hem exakt arbetstids slut. Inte en minut över. Hur det än ser ut på avdelningen. 

Människor utan arbetsmoral är bland det värsta jag vet. Vuxna människor som inte kan arbeta. Som inte ser mellan fingrarna och är flexibla, som inte ger och tar. Som är "sjuka" mer än de är där. Som struntar i konsekvenser av deras agerande på avdelningen. Som tror att bara den personen har planer på eftermiddagen och därför måste gå hem tidigare. Som smiter undan. Som sitter med Facebook.

Resulterar i att vi andra jobbar över, och jobbar över. Jag står idag, efter en vanligt slitig dag, strax innan jag slutar med arbete kvar i vanlig ordning. Att gå hem när vi slutar är ett skämt för oss syrror. Min kollega får mycket på sig precis i skiftbyte. Jag ser det. Inte fasiken stämplar jag ut mitt framför näsan på henne "hej då, bye bye, ha en bra kväll!" Nä- jag är en sån som tror på det goda. Ngn gör kanske lika för mig? Och om inte så har jag underlättat för min kollega. Jag stannar kvar och hjälper henne. Andra i vårt team på dagpasset ser detta, ser att det behövs händer- men stämplar ut "hej då bye bye ha en trevlig kväll!" 

Det gör mig förbannad. Det är skit som det är på Sahlgrenska. Idag blev en i dagpasset beordrad av jouren att stanna och fortsätta kväll genom lottning av oss syrror. Ingen ville självmant stanna denna helgen. En av oss jobbade redan dubbelpasd. Kunde lika gärna blitt jag som fått stanna. Nu fick jag stanna över 1 timma idag, min kollega var tacksam. Jag vart skitsur på mina andra i teamet. Jag kom hem halv fem på em ist för halv fyra. Värdefull timma med mina små. 

Men så tänker jag. Att när jag stannar över, nästan dagligen, så är det för något gott. Det är för någon. Svårt att förklara för ally nu kanske varför jag alltid är sen till förskolan att hämta. Att de får vara kvar. Svårt för mig  också att ta in det och acceptera det eftersom de är dem jag älskar mest. Inte mitt arbete. Men när hon blir större förstår hon. Och har jag gjort ngt extra för en patient på jobbet känns det också bra. 

I slutändan är det hur jag själv arbetar och tänker som spelar roll. Inte hur andra gör. Men de tar min energi och håller mig från mina barn. Och DET tolererar jag inte. 

Lisa

Lisa Miranda Rita 

Lisa är 2 år och 9 månader. Vart tog DEN tiden vägen? När ally var i samma ålder var jag 6-7 månader gravid med loppan. 

Lisa är ljuvlig! Hon börjar bli en stor -större-tjej! Här kommer liten beskrivning av henne som hon är nu; 

Kommunikation; Pratar flerordsmeningar. Kan redogöra bra vad hon vill och önskar och inte vill. Kan engelska, förstår allt, använder mer och mer meningar på engelska. Vet att mamma heter Maria, pappa Gary och syster Ally. Nämner många djur och läten. Sjunger gärna. Kan mostrar/morbröder och kusiner. 

Elemination; Blöjfri dag och natt. Mycket skönt. Säger till varje gång hon ska kissa/bajsa. Ofta får vi inte hjälpa utan hon ska göra det själv. Pottan är det som gäller hemma och toalett på förskolan. Vi kissar alltid samtidigt innan läggdags för bästa utgångsläge inför natten :) 

Nutrition; Äter bra frukost, bra lunch på förskolan och hemma, mindre bra middag. Gillar godis, glass som gotta. Vill helst ha ägg, kokt eller stekt, frukost, mormorsmörgås (skogaholmslimpa) eller "flinge jölk". Äter inte om ally inte äter. Såklart. 

Aktivitet: Lisa är snabb, motorisk. Springer , hoppar, sparkar. Hon har börjat på gympa. Hon gillar det och klarar av det jättefint! Bra träning för de små. Hon går upp och ner i trappan, en fot/trappsteg upp och två fötter/trappsteg ner. Älskar att duscha-spec med mig, spelar mycket spel och pussel på Ipad. 

Hamnar gärna bland allys "ketchups"-(petshops) och leker. Gillar också ponysarna, pingviner, smådockor-leka "hej kompis, jag heter detochdet! Vad heter du?", klä ut sig, läsa böcker. Favorit just nu är Gusten Guldbagge-boken. Playdoh, målarfärger är också roligt! 

Mindre kul är att cykla- vill hellre gosa ner sig i sin vagn som hon älskar. Så cyklandet får bli vårens projekt :) 

Sömn; Sover lunch på förskola, sällan hemma. Är nattuggla som sin syster och  lägger sig gärna mellan 20-21. Vaknar runt 07 av att hon är kissenödig. Går och kissar och är sen vaken. Sover i eget rum i stor säng. Kan vakna på nätterna och komma in till oss, vi ( jag- inte timmerstocken jämte mig) går tillbaka med henne och somnar om henne i sin säng. Och jag somnar där med. Beroende på tidpunkt hon vaknar kan hon få en halv välling. Över lag sover hon mkt bättre än ally vid samma ålder. 

Välbefinnande; Lisa är en busig busig tjej. Börjat bli lite gosig och pussig/kramig efter en period av torka på den fronten :) hon är självsäker, visar gränser -integritet! Vill va själv på rummet t.ex, vara själv på toaletten. Vill pröva mycket själv, mycket bestämd likt den snart 3åring hon är. Tålamodet hänger dock inte med allt hon ska göra själv. Kläder går oftast bra till min lycka att välja åt henne. 

Sammansatt status; Vi älskar givetvis loppan mer än oss själva! Hon förgyller våra liv, alla tre. Hon är så älskad av storasyster- och de leker så underbart mer och mer! Lisa vill vara med- hon är stor tjej nu.  Rättvist ska det vara- får ally ska jag också ha! :) Lisa är en glad tjej, rolig tjej med humor och ett fantastiskt busig sida. 

När hon blir tillrättasagd-vilket händer dagligen- kommer krokodiltårar och ett "Lisa jättetjött-sova vagnen/mammas askel(axel)" Som förklaring. Alltid. :) kanske kommer hon undan liksom. 

Ser mycket fram emot att få hänga med denna tjejen de närmsta åren och följa utveckling! Underbart! Bröllopsdag

I söndags firade jag och maken bröllopsdag. 6 år. Vi har varit tillsammans längre efter bröllop än före bröllop nu. Vart tar tiden vägen ? 

Vi hade barnvakt, fina moster H "de e varför jag gillar Hanna"- mycket godkänd av flickorna. Vi åkte till Gothia Towers, jag i ny svart spetsklänning och klackar .. piffad och fin. Får i vanlig ordning fråga min make om jag är fin- svaret blir "-Ja". Ok.Tack. Det där med gamla hundar alltså ;) Måste påminna honom titt som tätt att ge komplimanger. Men då gör han det! "Du är alltid fin babe" :) 

En god räkmacka och ett gott glas champagne och mysig utsikt! Vi träffar givetvis på en av garys kontakter - gör vi alltid när vi är ute, varför skulle denna kvällen vara undantag. De tjötar och tjötar och jag går på toa, de tjötar när jag kommer tillbaka. Jag harklar mig lite och klappar Gurra på knät. Betyder "frugan vill vänligt men bestämt att ni slutar pladdra nu!" Gurra fattar vinken. Bye bye kompis. 

Får dock reda på att killen, i min ålder, kommit tillbaka till stan pga precis uppbrutet förhållande. 7 år. Och jag känner med killen. Och jag blir stolt över vårt förhållande som verkligen v.e.r.k.l.i.g.e.n gått upp och ner. Men som jag -på gott och ont - inte vill släppa och vill kämpa för. Så firar vi 6 årig bröllopsdag! Jag är glad att få fira det! Min make är ett orginal och ibland undrar jag lite.. men sån är han :) ibland skrattar jag med honom och ibland, oftast, skrattar jag åt honom - så jädra rolig. Mest när han inte vet det! Min make, och vi, utvecklas hela tiden! Trots 11 år tillsammans förnyas vi. Slentrian men ändå inte. 

Jag älskar honom, pappan till mina barn. Ögonen tåras när pappa G och Lisaloppa går hand i hand "daddy gå te gympan" på lördagarna. Två ryggar. När pappa G sitter med Ally i soffan och håller om hennes , nu ganska stora, fot. Som han gjort ända sen hon föddes. När barnen rusar mot honom när han kommer hem, och slåss om vem han ska läsa saga för. De älskar honom up in the moon. Och jag med. 

Framtiden planeras för fullt, på gott och ont. Men jag kommer stå vid hans sida ständigt. Kanske inte glad alla gånger- men stark och medveten. För jag lovade det för 6 år sen och det löftet vill jag hålla! 

Två glada firare! RSS 2.0