Miljösmart

Igår var jag på en utbildning, miljökunskap, 4 timmar. Trist tänkte jag. Men jag hade fel och jag vart överaskad! Både positivt ooch negativt. Jag fick reda på att om världen levde som vi gör i sverige behövs det 3,6 jordklot för att klara av det, lever vi som de i Kuwait behövs 6 jordklot för att klara av det, indoinesien 0,6 jordklot. Konsumtion. Jag fick reda på att regnskogar skövlas för att ge plats år att odla palmolja. Det i sig är inte farligt- men de odlar upp detta för att det är aningen billigare än övrig olja tex olivolja, och väljer därför att skövla skogar för det. Palmojla används bla till nötkreatur för att de ska växa snabbare och säljas snabbare och bli billigare ute i affären. Jag fick reda på att jag kan åka 74.000 gånger till stockholm med tåg för att motsvara utsläppen för 1 flygresa till stockholm. Genom en flygresa till bangkok har jag avverkat hela min årskonsumtion av koldioxid, resten av året får jag knappt andas.
 
Återvinna, köra mindre bil och välja biogas bil- ingen nytt men uppfriskande. Handla ekologiskt. Köp inte rött kött som är billigt, köp inte produkter med palmolja i. Än så länge måste det inte stå bland ingridienterna bak- men ny lag 15 dec iår eller nästa år kommer som tvingar bolag att skriva ut att det ingår palmolja. Och då kan vi bojkotta de produkterna. Av den anledning att regnskogar skövlas för att tjäna pengar.
 
Vad gör jag för att främja miljö?
- återvinner givetvis
- handlar mycket second hand,
- tänker på att spara el
 
Vad kan jag göra bättre?
- inte duscha så länge men det kan jag inte sluta med jag är ledsen :) Älskar mina duchar
- minska på bilfärderna till jobbet. Åka mer kollektivt. Nä inte kollektivt men cykla? Visst. Till våren. Inte nu,
- handla mer ekologiskt. Eller börja handla ekologiskt rättare sagt. Jag har gjort det nu på mathem.se. Jag har jämfört och vissa ekologiska varor är ju så löjligt dyra att det inte är något alternativ, men vissa går bra. Ca 10 kr över vanliga varor, kan jag kosta på mej.
- solsensorer på taket? Långsitkigt. Sverige är tydligen typ uslast i världen på detta, mååånga länder har solceller på taken, har stora solcellsparker. I Sverige är det en "politisk fråga"- och vi har ju en välfungerande politik i sverige för tillfället.
 
Det var intressant! Och jag kommer läsa på mer om detta...det är ju flickornas och mina ev barnbarns jord vi pratar om. Det ser inte helt ljust ut men hopp finns uppenbarligen.

RSS 2.0